Διοικητικό Συμβούλιο IMMIGRATIO

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ

Πρόεδρος
δικηγόρος, Θεσσαλονίκη
 Ο Γεώργιος Τσαούσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 27.09.1973, γιος του Ανδρέα και της Βασιλικής Τσαούση. Φοίτησε στα 91ο και 102ο Δημοτικά Σχολεία, στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Χαριλάου ενώ εισήχθη στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. το έτος 1992. Συμμετείχε πολύ ενεργά στο μεγαλειώδες κίνημα των πρώτων μαθητικών καταλήψεων της περιόδου 1990-1991, κατά δε τη διάρκεια τόσο των μαθητικών όσο και των φοιτητικών του χρόνων ασχολήθηκε επίσης έντονα με τα κοινά, διατελώντας – μεταξύ άλλων – Πρόεδρος 15μελούς Συμβουλίου του 1ου Λυκείου Χαριλάου και Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Α.Π.Θ. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή εγγράφηκε ως ασκούμενος δικηγόρος και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (23 μηνών) ως κληρωτός, Υ.Ε.Α. και Δ.Ε.Α. σε Κιλκίς, Ηράκλειο Κρήτης, Κήπους Έβρου και Αθήνα, από όπου και αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού – Στρατολογικού. Ιδιαίτερα τιμητική περίοδος ήταν γι’ αυτόν το εξάμηνο κατά το οποίο διετέλεσε Αρχιφύλακας του Ελεγκτικού Φυλακίου Γέφυρας Κήπων Έβρου, της ανατολικότερης – και πιο νευραλγικής – πύλης εισόδου – εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έτος 2001 εγγράφεται, ως δικηγόρος πλέον, στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (Δ.Σ.Θ.) και λειτουργεί από την πρώτη ημέρα δικό του γραφείο, μη έχοντας άλλωστε ‘οικογενειακή παράδοση’ στη δικηγορία. Ασκεί συνεχώς μαχόμενη δικηγορία, διεκπεραιώνοντας σειρά υποθέσεων ολόκληρου του φάσματος του δικαίου, ξεκινώντας όμως και μία ‘εμπειρική’ εξειδίκευση στα ζητήματα δικαίου κατάστασης αλλοδαπών, αντικείμενο που γνωρίζει έξαρση τη χρονική εκείνη περίοδο (εφαρμογή Ν. 2910/2001). Δικηγόρος παρ’ Εφέταις από το 2005 και Παρ’ Αρείω Πάγω & Συμβουλίω Επικρατείας από το 2009, διεκπεραιώνει στη συνέχεια, κατά κύριο λόγο, κυριολεκτικά αμέτρητες υποθέσεις που άπτονται του λεγόμενου ‘μεταναστευτικού’ δικαίου (δίκαιο κατάστασης αλλοδαπών, ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, δίκαιο ιθαγένειας, ακυρωτική διαδικασία, άσυλο κ.λπ.), δημοσιεύοντας ταυτόχρονα άρθρα, μελέτες και δικαστικές αποφάσεις του σε «Αρμενόπουλο», «Ενώπιον», «Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ‘Νόμος’», «Συνήγορο», «Επιθεώρηση Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης», «Επιθεώρηση Μεταναστευτικού Δικαίου», της οποίας μάλιστα αποτέλεσε μέλος της Συντακτικής της Επιτροπής από το 2009 μέχρι το 2012. Έπειτα δε από παραίνεση της Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. – και κορυφαίας θεωρητικού στο Δίκαιο Κατάστασης Αλλοδαπών & Ιθαγένειας – Ζωής Παπασιώπη – Πασιά, αποφασίζει να ‘επιστρέψει’ στο Πανεπιστήμιο: έτσι, το έτος 2008, εισάγεται με εξετάσεις στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τομέα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας τρία χρόνια αργότερα και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα ειδίκευσης. Επίσης, από το έτος 2009 μέχρι σήμερα αποτελεί αποκλειστικό συνεργάτη της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ αναφορικά με ζητήματα νομιμότητας εισόδου, διαμονής και εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών – προπονητών της, υπηκόων τρίτων χωρών.

Από το έτος 2005 (ψήφιση και θέση σε εφαρμογή του Ν.3386/2005, βασικού επί σειρά ετών ‘περί αλλοδαπών’ νομοθετήματος) ξεκινάει τη συστηματική και αδιάκοπη πλέον παρακολούθηση, μελέτη και εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας συμμετέχοντας, παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, σε σειρά σχετικών εκδηλώσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, υπήρξε εισηγητής, παρεμβαίνων ή συντονιστής σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη (12 φορές), Αθήνα, Λάρισα, Κοζάνη, Δράμα, Σέρρες, Καβάλα, Ιωάννινα, Πολύγυρο, Κομοτηνή και Λευκωσία Κύπρου. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2010 ο Δ.Σ.Θ. και το Κέντρο Δικηγορικών Μελετών του ανέθεσαν τη διοργάνωση και υλοποίηση 2ήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου δικηγόρων στο Δίκαιο Κατάστασης Αλλοδαπών, το οποίο και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Από το έτος 2008 έως και το έτος 2012 υπήρξε ενεργό μέλος της «Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών & Μετανάστευσης» (Ε.Δ.Α.Μ.), όντας αρχικά θεμελιωτής και υπεύθυνος του Γραφείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εκλεγμένος Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. (4ος σε σταυρούς προτίμησης και 1ος εκτός Αθηνών). Το καλοκαίρι του 2012, διαπιστώνοντας και καταγγέλλοντας δημόσια πρακτικές και συμπεριφορές που δε συνάδουν σε μέλη – και ιδιαίτερα σε Προέδρους και μέλη Δ.Σ. – Ένωσης Νομικών, αποχωρεί από την Ε.Δ.Α.Μ., μαζί με σημαντικό αριθμό συναδέρφων από ολόκληρη την Ελλάδα. Οραματίζεται μία νέα Ένωση Νομικών για το Μεταναστευτικό Δίκαιο με υπευθυνότητα, συλλογικότητα, δημοκρατική λειτουργία και επιστημονική επάρκεια. Η ιδέα αυτή τελικά υλοποιείται με τη δημιουργία, ίδρυση και δραστηριοποίηση της ‘IMMIGRATIO’, της οποίας ο ίδιος αποτελεί ιδρυτικό μέλος και μετέπειτα 1ος εκλεγμένος Πρόεδρός της.

Σημειωτέον επίσης ότι συμμετείχε ως υποψήφιος σύμβουλος του Δ.Σ.Θ. στις εκλογές 2005, 2008 & 2011, με το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» και επικεφαλής – και Πρόεδρο κατά την τριετία 2008-2011 – τον Μανόλη Λαμτζίδη ενώ το έτος 2008 εξελέγην στην Εποπτική Επιτροπή του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Α' Αντιπρόεδρος
δικηγόρος, Κατερίνη

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Β' Αντιπρόεδρος
δικηγόρος, Αθήνα
Ο δικηγόρος Αναστάσιος Δ. Σμυρνής γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1977, είναι παντρεμένος και γονέας ενός τέκνου.
Είναι δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω και ασκεί μάχιμη και συμβουλευτική δικηγορία από το έτος 2005 με συνέπεια και αξιοπιστία.
Είναι διαχειριστής της Αρχής Εγγραφής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προς χορήγηση ψηφιακών υπογραφών στους δικηγόρους και πιστοποιημένος χρήστης του Εντεταλμένου Γραφείου του Δ.Σ.Α. προς το σκοπό αυτό.
Είναι εκπαιδευτής και ειδικός στην διαχείριση και παρατήρηση του πληροφοριακού συστήματος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας αλλά και του ΙΣΟΚΡΑΤΗ που τελούν υπό την άμεση επίβλεψη και συντονισμό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αφορούν την Ηλεκτρονική Κατάθεση Δικογράφων (Η.Κ.Δ.) ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας.
Κατέχει άριστη γνώση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας της πληροφορικής για την παροχή νομικών και δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση ασφαλούς διάταξης δημιουργίας υπογραφής (ΑΔΔΥ) ή ψηφιακή υπογραφή, με την πολιτική ασφαλείας ψηφιακών πιστοποιητικών σκληρής αποθήκευσης που ισοδυναμεί νομικά με την ιδιόχειρη υπογραφή στο φυσικό κόσμο.
Είναι πιστοποιημένος Νομικός Παραστάτης στη Διαμεσολάβηση έχοντας παρακολουθήσει με επιτυχία θεωρητική κατάρτιση, πρακτική εφαρμογή και προσωπική αξιολόγηση από το «Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών Α.Κ.Κ.Ε.Δ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».
Είναι Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος Β΄του Συλλόγου με την επωνυμία «IMMIGRATIO – Ένωση Νομικών Μεταναστευτικού Δικαίου», με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης και με Πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Τσαούση.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Νομικών με την επωνυμία Lex-eikon καθώς και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Είναι μέλος του Βήματος Νομικών «ERGA OMNES» με την ομάδα του οποίου κατήλθε στις δικηγορικές εκλογές του έτους 2014.
Διατελεί νομικός εκπρόσωπος του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία ¨Πυγμαχικός Σύλλογος Περσεύς¨.
Είναι μέλος της διάσημης Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας γνωστή ως World Boxing Council – W.B.C. με την ιδιότητα του διαχειριστή ερασιτεχνικής πυγμαχικής ένωσης στην Ελλάδα για το έτος 2016 και του νομικού συμβούλου για το έτος 2017.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και έχει εκπροσωπήσει την επιτροπή ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και των Διευθυντών αυτής.
Συμμετείχε ως μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Επιθεώρηση Μεταναστευτικού Δικαίου (ΕΜΕΔ)».
Έλαβε μέρος ως εισηγητής στο Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Ε.Δ.Α.Μ.) που έλαβε χώρα την 20-21 Νοεμβρίου 2015 στο Βόλο, με θέμα εισήγησης: «Νέες τεχνολογίες – ψηφιακές υπογραφές».
Το έτος 2014 υπήρξε υποψήφιος Σύμβουλος για το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τις αρχαιρεσίες που διεξήχθηκαν στις εκλογές της 27/28-02-2014 με τον συνδυασμό «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» και την εκλεκτή ομάδα «Erga Omnes» με επικεφαλή τον κ. Δημήτριο Βερβεσό. Ο συνδυασμός επικράτησε με την πλειοψηφία στην προτίμηση των δικηγόρων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΕΛΙΔΗΣ

Γενικός Γραμματέας
δικηγόρος, Θεσσαλονίκη
Ο Χρήστος Γκορτσελίδης του Πασχάλη και της Γεωργίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαρτίου 1984. Φοίτησε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, ενώ ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές στη Σόφια Βουλγαρίας λαμβάνοντας κλασσική γνώση και εκπαίδευση στο Εθνικό Κλασσικό Λύκειο Αρχαίων Γλωσσών και Πολιτισμών (NGDEK), του οποίου ήταν ο μοναδικός αλλοδαπός σπουδαστής και από το οποίο αποφοίτησε με έπαινο. Ταυτόχρονα με την φοίτησή του στο NGDEK παρακολούθησε κύκλο σπουδών Μεταφραστή και Διερμηνέα στο Πανεπιστήμιο Σόφιας «Σβετί Κλίμεντ Όχριντσκι», από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό άριστα. Στη συνέχεια κατόπιν πρότασης τόσο των καθηγητών της σχολής αλλά και του Πρέσβη της Ελλάδος στην Σόφια, ανέλαβε την μετάφραση συλλογής ποιημάτων του σύγχρονου βούλγαρου ποιητή Χρίστο Νικόλοβ, την οποία εξέδωσε σε δίγλωσσο βιβλίο το έτος 2000, το οποίο κυκλοφόρησε τόσο στην Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα.

Το έτος 2001 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα και καθ’ όλη την διάρκεια της φοίτησής του εργάστηκε στο Κέντρο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Ελλάδος, αναλαμβάνοντας τον τομέα επικοινωνίας του Κέντρου με κλιμάκια Βαλκανικών χωρών. Μετά την αποφοίτησή του ολοκλήρωσε την άσκησή του στο δικηγορικό γραφείο του Αντωνίου Μαλλιακούδη. Στην συνέχεια υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία αρχικά ως Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός στο Ηράκλειο Κρήτης και ακολούθως ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός στην πόλη της Κομοτηνής και της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε, τρίτος σε κατάταξη από τη Σχολή Στρατολόγων ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός με ειδικότητα Στρατολόγου. Τον Ιούνιο του 2009 ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία με βαθμό Ανθυπολοχαγού Πεζικού με ειδικότητα Στρατολόγου στο Α’ Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Το έτος 2010 εγγράφεται στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης λειτουργώντας δικό του δικηγορικό γραφείο. Έκτοτε ασκεί μαχόμενη δικηγορία σε ευρύ φάσμα νομικών υποθέσεων και δικηγορικής ύλης, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και νέους θεσμούς, όπως αυτόν της διαμεσολάβησης, συμμετέχοντας ενεργά και λαμβάνοντας μέρος, σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις-παρουσιάσεις, ημερίδες και συνέδρια ανά την Ελλάδα. Από την αρχή της επαγγελματικής του δραστηριότητας και παράλληλα με αυτήν, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του μεταναστευτικού δικαίου εν γένει, ενώ εκφράζει έντονα το ενδιαφέρον του και για τον συγκεκριμένο κλάδο δικαίου αρχικά ως ενεργό μέλος της «Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών & Μετανάστευσης» (Ε.Δ.Α.Μ.), – Γραφείο Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Δ.Α.Μ., συμμετέχοντας με την ιδιότητά του αυτή ως εισηγητής, στις εκδηλώσεις αυτής, στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου 2012 με θέμα εισήγησης: «Χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών συντρόφους πολιτών της Ε.Ε. ή Ελλήνων», αλλά και σε διάφορες δράσεις της, όπως αυτής που οργανώθηκε από τον Δήμο Νεάπολης Μενεμένης με τίτλο «Γεύσεις Πολιτισμού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη στις 22 Δεκεμβρίου 2011.

Γνωρίζει άπταιστα την βουλγαρική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ αγαπημένη του αθλητική ενασχόληση είναι η ορειβατική ποδηλασία και η κολύμβηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΤΣΑΝΙΑΣ

Ειδικός Γραμματέας
δικηγόρος, Θεσσαλονίκη

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΠΟΡΦΥΡΙΔΟΥ

Ταμίας
δικηγόρος, Θεσσαλονίκη
Γεννήθηκε το έτος 1976 στη Γεωργία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το έτος 2002 αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2005 ασκεί το επάγγελμα δικηγόρου με ιδιαίτερο αντικείμενο τα θέματα αλλοδαπού και μεταναστευτικού δικαίου και απόκτησης ιθαγένειας από τους ομογενείς που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από το έτος 2006 μέχρι το έτος 2012 ήταν μέλος της Ε.Δ.Α.Μ. (Ένωση Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης). Έλαβε μέρος στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και η Ε.Δ.Α.Μ. την 22 Ιανουαρίου 2012 στη Λάρισα, αναπτύσσοντας την εισήγηση με θέμα «Η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης». Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά και πολύ καλά αγγλικά.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Μέλος
δικηγόρος, Θεσσαλονίκη
Ο Πέτρος Δεμίρης , έχει γεννηθεί στην Κορυτσά της Αλβανίας. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΔΠΘ, Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών.
Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ασκεί μάχιμη δικηγορία από το προσωπικό του γραφείο που διατηρεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Δωδεκανήσου 9, ενασχολούμενος με όλο το φάσμα του δικαίου αλλά με ιδιαίτερη εμπειρία στα θέματα μεταναστευτικού δικαίου.
Μιλά δύο ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Αλβανικά. Στο πλαίσιο του Κώδικος περί Δικηγόρων και κατά τις σχετικές διατάξεις, μεταφράζει ο ίδιος προσωπικά και επίσημα και επικυρώνει τις από αυτόν προσωπικά εκτελούμενες μεταφράσεις εγγράφων οποιουδήποτε είδους και περιεχομένου από και στην, Αλβανική, Ελληνική γλώσσα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΑΓΚΑΣ

Μέλος
δικηγόρος, Θεσσαλονίκη
Γεννήθηκα στή Θεσσαλονίκη το 1968. Σπούδασα στο ΑΠΘ. Το 1999 έλαβα την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος. Ασκώ το Επάγγελμα / Λειτούργημα τού Δικηγόρου, εδώ και 17 χρόνια. 2-3 χρόνια ως Συνεργάτης, και από το 2001 με δικό μου Γραφείο. Ασχολούμαι κυρίως με Ποινικές , Διοικητικές Υποθέσεις . Και θέματα Αλλοδαπών / Μεταναστών. Μιλάω Ιταλικά και Αγγλικά. Έχω Διδάξει στα ΙΕΚ, Ευόσμου, Τριανδρίας, Ιωνίας και σε Ιδιωτικό Φροντιστήριο , κυρίως Ποινικό Δίκαιο, Αστικό Δίκαιο , και Θέματα και Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ και Διοίκησης Επιχειρήσεων . Εχω Εργαστεί στό ΚΑΔΙΘ . “Εξέτησα” καί Υπηρέτησα τήν Θητεία μου στο ΣΕΜ ( Σώμα Εφο-διασμού Μεταφορών ).
3 μεγάλες μου Αγάπες -εκτός βέβαια από την Μάχιμη Δικηγορία – η Μεγάλη ΗΡΑΚΛΑΡΑ ( ένα από τα Πάθη μου) , η Συγγραφή (Ποίηση, Λογοτεχνία, μέ 2 Συγγραφικές Προσπάθειες (“Σού Χαρίζω Το Αστέρι μου” 2014, και “Αυγουστιάτικη Ραστώνη” 2015, καί 103 Δημοσιεύσεις μου – στό site – www.gthanasis.wordpress.com ) , και επίσης η Σύζυγος μου Eka Rizh.