Ο Γεώργιος Τσαούσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 27.09.1973, γιος του Ανδρέα και της Βασιλικής Τσαούση. Φοίτησε στα 91ο και 102ο Δημοτικά Σχολεία, στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Χαριλάου ενώ εισήχθη στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. το έτος 1992. Συμμετείχε πολύ ενεργά στο μεγαλειώδες κίνημα των πρώτων μαθητικών καταλήψεων της περιόδου 1990-1991, κατά δε τη διάρκεια τόσο των μαθητικών όσο και των φοιτητικών του χρόνων ασχολήθηκε επίσης έντονα με τα κοινά, διατελώντας – μεταξύ άλλων – Πρόεδρος 15μελούς Συμβουλίου του 1ου Λυκείου Χαριλάου και Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Α.Π.Θ. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή εγγράφηκε ως ασκούμενος δικηγόρος και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (23 μηνών) ως κληρωτός, Υποψήφιος και Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός σε Κιλκίς, Ηράκλειο Κρήτης, Κήπους Έβρου και Αθήνα, από όπου και αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού – Στρατολογικού. Ιδιαίτερα τιμητική περίοδος ήταν γι’ αυτόν το εξάμηνο κατά το οποίο διετέλεσε Αρχιφύλακας του Ελεγκτικού Φυλακίου Γέφυρας Κήπων Έβρου, της ανατολικότερης – και πιο νευραλγικής – πύλης εισόδου – εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έτος 2001 εγγράφεται, ως δικηγόρος πλέον, στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (Δ.Σ.Θ.) και λειτουργεί από την πρώτη ημέρα δικό του γραφείο, μην έχοντας άλλωστε ‘οικογενειακή παράδοση’ στη δικηγορία. Ασκεί συνεχώς μαχόμενη δικηγορία, διεκπεραιώνοντας σειρά υποθέσεων ολόκληρου του φάσματος του δικαίου, ξεκινώντας όμως και μία ‘εμπειρική’ εξειδίκευση στα ζητήματα δικαίου κατάστασης αλλοδαπών, αντικείμενο που γνωρίζει έξαρση τη χρονική εκείνη περίοδο (εφαρμογή Ν. 2910/2001). Δικηγόρος παρ’ Εφέταις από το 2005 και Παρ’ Αρείω Πάγω & Συμβουλίω Επικρατείας από το 2009, διεκπεραιώνει στη συνέχεια, κατά κύριο λόγο, κυριολεκτικά αμέτρητες υποθέσεις που άπτονται του Μεταναστευτικού Δικαίου (δίκαιο κατάστασης αλλοδαπών, ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, δίκαιο ιθαγένειας, ακυρωτική διαδικασία, άσυλο κ.λπ.), δημοσιεύοντας ταυτόχρονα άρθρα, μελέτες και δικαστικές αποφάσεις του σε «Αρμενόπουλο», «Ενώπιον», «Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ‘Νόμος’», «Συνήγορο», «Επιθεώρηση Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης», «Επιθεώρηση Μεταναστευτικού Δικαίου» (αποτελώντας μάλιστα μέλος της Συντακτικής της Επιτροπής από το 2009 μέχρι το 2012). Έπειτα δε από παραίνεση της Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. – και κορυφαίας θεωρητικού στο Δίκαιο Κατάστασης Αλλοδαπών & Ιθαγένειας – Ζωής Παπασιώπη – Πασιά, αποφασίζει να ‘επιστρέψει’ στο Πανεπιστήμιο: έτσι, το έτος 2008, εισάγεται με εξετάσεις στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τομέα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας τρία χρόνια αργότερα και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα ειδίκευσης. Επίσης, από το έτος 2009 μέχρι το 2013 διετέλεσε αποκλειστικός συνεργάτης της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ αναφορικά με ζητήματα νομιμότητας εισόδου, διαμονής και εργασίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών – προπονητών της, υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και των μελών των οικογενειών τους.

Από το έτος 2005 (ψήφιση και θέση σε εφαρμογή του Ν.3386/2005, βασικού επί σειρά ετών ‘περί αλλοδαπών’ νομοθετήματος) ξεκινάει τη συστηματική και αδιάκοπη πλέον παρακολούθηση, μελέτη και εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας συμμετέχοντας, παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, σε σειρά σχετικών εκδηλώσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, υπήρξε εισηγητής, παρεμβαίνων ή συντονιστής σε περισσότερες από 40 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μερικές εξ αυτών μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, ενώ έχει εμφανιστεί και σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές σε ΜΜΕ πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2010 ο Δ.Σ.Θ. και το Κέντρο Δικηγορικών Μελετών του ανέθεσαν τη διοργάνωση και υλοποίηση 2ήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου δικηγόρων στο Δίκαιο Κατάστασης Αλλοδαπών, το οποίο και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Από το έτος 2008 έως και το έτος 2012 υπήρξε ενεργό μέλος της «Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών & Μετανάστευσης» (Ε.Δ.Α.Μ.), όντας αρχικά θεμελιωτής και υπεύθυνος του Γραφείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εκλεγμένος Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. (4ος σε σταυρούς προτίμησης και  1ος εκτός Αθηνών). Το καλοκαίρι του 2012, διαπιστώνοντας και καταγγέλλοντας δημόσια πρακτικές και συμπεριφορές που δε συνάδουν σε μέλη – και ιδιαίτερα σε Προέδρους και μέλη Δ.Σ. – Ένωσης Νομικών, αποχωρεί από την Ε.Δ.Α.Μ., μαζί με σημαντικό αριθμό συναδέρφων από ολόκληρη την Ελλάδα. Οραματίζεται μία νέα Ένωση Νομικών για το Μεταναστευτικό Δίκαιο με υπευθυνότητα, συλλογικότητα, δημοκρατική λειτουργία και επιστημονική επάρκεια. Η ιδέα αυτή τελικά υλοποιείται με τη δημιουργία, ίδρυση και δραστηριοποίηση της ‘IMMIGRATIO’, της οποίας ο ίδιος είναι ιδρυτικό μέλος και μετέπειτα 4 φορές εκλεγμένος Πρόεδρός της, 1ος μάλιστα πάντοτε σε αριθμό ψήφων.

Συμμετείχε ως υποψήφιος σύμβουλος του Δ.Σ.Θ. στις εκλογές 2005, 2008 & 2011, με το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» και επικεφαλής – και Πρόεδρο κατά την τριετία 2008-2011 – τον Μανόλη Λαμτζίδη ενώ το έτος 2008 εξελέγην στην Εποπτική Επιτροπή του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2014 εντάσσεται στο πολιτικό κίνημα «Το Ποτάμι», υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κατά τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, 2 φορές εκλεγμένος μέλος της ΜΕγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (Κ.Ε.), Συντονιστής και Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του κινήματος. Με την ιδιότητα αυτή, επικεφαλής εξειδικευμένης ομάδας, ασχολήθηκε επισταμένα και επίμονα με το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο επεξεργάστηκε θέσεις και προτάσεις, εξέδωσε περισσότερες από 40 ανακοινώσεις – δελτία τύπου, αρθρογραφεί συχνά και σταθερά στον ηλεκτρονικό τύπο, συμμετείχε για περισσότερες από 180 φορές σε εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων αλλά και σε σχετικές ημερίδες – εκδηλώσεις ενώ επισκέφθηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε πολλές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Έβρο, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λάρισα, Ιωάννινα, Εύβοια, Αττική, Ηλεία), σε συνεργασία με τοπικά στελέχη. Από «Το Ποτάμι» παραιτήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2018.

Γνωρίζει γαλλικά, αγγλικά και ρωσικά. Συγκεκριμένα, είναι κάτοχος στα Γαλλικά  του πτυχίου «Certificat de langue Francaise» & βεβαίωσης παρακολούθησης μαθημάτων γαλλικής νομικής ορολογίας, στα Αγγλικά  του πτυχίου «Preliminary English Test» και στα Ρωσικά  του πτυχίου «Elementary Level» του κρατικού Πανεπιστημίου ‘МГУ’. Επίσης, χειρίζεται άριστα όλα τα βασικά προγράμματα υπολογιστών ενώ διατηρεί στο facebook το προφίλ George Tsaousis και τη σελίδα Γιώργος Τσαούσης.

δικηγόρος, Θεσσαλονίκη