Το Βερολίνο επαινεί τη Βιέννη για το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες

Έπειτα από την έντονη κριτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε παίξει η Αυστρία στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, την περασμένη άνοιξη, τώρα το Βερολίνο αλλάζει στάση και επαινεί τη Βιέννη δια στόματος του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών και μέλους του προεδρείου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Γενς Σπαν.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στην αυστριακή εφημερίδα “Cronen Zeitung”, με την ευκαιρία επίσκεψης του στη Βιέννη, ο Γερμανός υφυπουργός, επισημαίνοντας την “πολύ καλή σχέση” των δύο χωρών, τονίζει πως “το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων ήταν ένα σημαντικό τμήμα της λύσης, είμαι ευγνώμων στην Αυστρία. Θα πρέπει και πάλι να συντονιζόμαστε στενά σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα”.

Σε σχέση με τη Συμφωνία Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο ίδιος υπογραμμίζει πως η Συμφωνία είναι σημαντική για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, γιατί με τον τρόπο αυτό τερματίζονται οι πνιγμοί κατά τον διάπλου με λέμβους, ενώ για το ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη δεν το αποφασίζουν οι διακινητές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών, πρέπει να ασκείται κριτική στον περιορισμό της ελευθερίας της γνώμης και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων είχε αποφασιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια στην οποία, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και η τότε υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά και ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία, με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Η απόφαση της Διάσκεψης – που λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της, είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου — είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις τραγικές εξελίξεις στην Ειδομένη.

Η Ελλάδα είχε αντιδράσει τότε ιδιαίτερα έντονα, και στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ασκώντας αυστηρή κριτική στη συμπεριφορά αυτή είχε χαρακτηρίσει τότε απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας, “μιας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, να συγκαλεί “παρασυσκέψεις” για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη — που είχαν εκφραστεί τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με την αργότερα ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αυστρία – είχε κατηγορήσει εκ νέου την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης από μέρους της να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής. .

Σύμφωνα με τους τότε ισχυρισμούς του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, τις οποίες είχε κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν, “η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατόν παραπέρα μεταφορά των προσφύγων”.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την υιοθέτηση του “αυστραλιανού μοντέλου” στο προσφυγικό ζήτημα και την μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές.