Τεράστια μείωση προσφυγικών αφίξεων στην Ελλάδα, πρώτη πια η Ιταλία

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας Frontex, οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά μειώθηκαν κατά 90% τον Απρίλιο, πέφτοντας κάτω από τις 2.700. Αντίθετα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 η Ιταλία δέχτηκε τις περισσότερες αφίξεις, καθώς η διαδρομή μέσω της κεντρικής Μεσογείου αναθερμαίνεται.

Στην Ιταλία, κι όχι στην Ελλάδα, καταγράφηκαν οι περισσότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο, σε μία ένδειξη ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας «παγώνει» μεν το έργο των διακινητών στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά αναθερμαίνει τη διαδρομή μέσω της κεντρικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας Frontex, οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά μειώθηκαν κατά 90% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, και δεν άγγιξαν καν 2.700. Το καλοκαίρι του 2015 υπήρχαν 24ωρα που οι αφίξεις έφταναν και τις 4.000.

Η Frontex χαρακτηρίζει «δραματική» τη μείωση των αφίξεων στη χώρα μας και την αποδίδει όχι μόνο στη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, αλλά και στο κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, που αποθαρρύνουν όσους θέλουν να ταξιδεύσουν προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Στην Ιταλία αντίθετα τον Απρίλιο καταγράφηκαν 8.370 αφίξεις, κάτι που σημαίνει ότι μετά από 11 μήνες η Ελλάδα δεν «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος των εισροών προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Και στην περίπτωση της Ιταλίας πάντως, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με τον Μάρτιο, και κατά σχεδόν 50% συγκριτικά με τον περσινό Απρίλιο.

Υπάρχει όμως και ποιοτική διαφορά μεταξύ των αφίξεων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Οι περισσότεροι αφιχθέντες στη χώρα μας είναι Σύροι, που σημαίνει ότι πολλοί μπορεί να είναι πρόσφυγες. Αντίθετα, στην Ιταλία οι περισσότεροι ήταν άτομα ήταν από την Ερυθραία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.