Σημαντική συμφωνία στην Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Οι 28 υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν χθες σε μια σημαντική συμφωνία για την υιοθέτηση κοινής πολιτική ασύλου, η οποία επικεντρώνεται σε τρία συγκεκριμένα βασικά θέματα-αγκάθια του μεταναστευτικού ζητήματος. Τη μετεγκατάσταση, την επανεγκατάσταση και τη δημιουργία σημείων υποδοχής (hotspot) των μεταναστών, που φτάνουν κατά χιλιάδες κάθε μήνα στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το βασικό πρόβλημα που κλήθηκαν να λύσουν οι 28 υπουργοί είναι πώς θα μοιραστούν τα βάρη που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιταλία από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Από τους 40.000 ανθρώπους που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χθες κατέληξαν σε ένα μικρότερο νούμερο: 32.256. «Είμαι απογοητευμένος που αυτό δεν συνέβη σήμερα, αλλά ήταν ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και όντως, παρότι ο στόχος ήταν υψηλότερος, είναι σημαντικό ότι, για πρώτη φορά, θα γίνει η μεταφορά των βαρών της μετανάστευσης σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Από την Ελλάδα θα μεταφερθούν σχεδόν 13.000 μετανάστες, ενώ από την Ιταλία 19.500 σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγχρόνως, αποφασίστηκε ότι 22.500 άνθρωποι αιτούντες άσυλο (πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία) θα επανεγκατασταθούν, έως το 2017, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. πλην της Ουγγαρίας.

«Είναι ντροπιαστικό και απογοητευτικό», δήλωσε ο κ. Ζαν Ασελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν συμμετείχαν όλα τα κράτη-μέλη σε αυτήν τη διαδικασία. Παρά την απογοήτευση, ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, αλλά η σημερινή πρόοδος δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί».

Το τρίτο σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι η δημιουργία των σημείων υποδοχής (hotspots), με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών οργανισμών FRONTEX, EASO και EUROPOL, στην Ελλάδα και Ιταλία. Σε αυτά τα σημεία υποδοχής θα γίνεται επίσημα η ταυτοποίηση και η καταγραφή των μεταναστών που εισέρχονται στην επικράτειά τους με μία κοινή μέθοδο, και συγχρόνως θα εντοπίζονται εκείνοι που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, με στόχο να επιστρέφουν στη χώρα τους.