Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Το σχέδιο νόμου υποστηρίχθηκε από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ ενώ ΝΔ, ΑΝΕΛ και ΧΑ καταψήφισαν

Στην σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου υποστηρίχθηκε από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ ενώ ΝΔ, ΑΝΕΛ και ΧΑ καταψήφισαν.

Επί των άρθρων 1 (προϋποθέσεις παροχής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών), 7 (άδειες παραμονής σε εποχικά εργαζόμενους), 8 (μεταναστευτική νομοθεσία) και 10 (παροχή εξουσιοδότησης για έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων) ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία από την ΧΑ και το αποτέλεσμα είχε ως εξής:

Αρ. 1 Υπέρ 179, Κατά 84
Αρ. 7 ΥΠΕΡ 232, Κατά 31 (καταψήφισε το ΚΚΕ και υπερψήφισε η ΝΔ)
Αρ. 8 Υπέρ 179, Κατά 84
Αρ. 10 Υπέρ 179, Κατά 84

Δυσφορία ΣΥΡΙΖΑ για Ραχήλ Μακρή

Πέραν αυτών κατά την ψηφοφορία υπήρξαν 37 απουσίες μεταξύ των οποίων ορισμένες «ηχηρές». Συγκεκριμένα, το κοινοβουλευτικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε την δυσφορία του για την στάση της κυρίας Ραχήλ Μακρή καθώς η βουλευτής Κοζάνης επέλεξε να απέχει τόσο από τις συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή όσο και από την Ολομέλεια. Πληροφορίες άλλωστε από το περιβάλλον της βουλευτού υποστηρίζουν ότι οι πραγματικοί λόγοι της απουσίας της έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Εξηγούν πως η ίδια δεν έχει πρόβλημα με την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά των μεταναστών αρκεί η διαδικασία να πληροί ρεαλιστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υποστηρίζουν δε ότι η κυρία Μακρή διατηρεί ισχυρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ φέρεται να θεωρεί πως η διαδικασία που προβλέπεται για την παροχή ιθαγένειας είναι πρόχειρη και πως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει.