Πόσοι επενδυτές στην αγορά ακινήτων πήραν άδεια διαμονής στην Ελλάδα

Τις 1.326 έφτασε ο συνολικός αριθμός των νέων αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες για την αγορά ακινήτων. Οι πρώτες χώρες στο επίπεδο των αδειών διαμονής είναι: Η Κίνα (547 άδειες διαμονής), η Ρωσία (331), η Ουκρανία (62) και ο Λίβανος (59). Αν αθροιστούν και οι συγγενείς των επενδυτών που έλαβαν άδεια διαμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 3120 άδειες.

Αυτά προκύπτουν από τα πλέον πρόσφατα δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2016, που αναφέρει η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ) στο ενημερωτικό σημείωμά της για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο.

Επίσης, σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει κάνει τη διαχείριση περισσότερων από 30 νέων υποθέσεων επίλυσης προβλημάτων, μέσω της υπηρεσίας «ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή» και η πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά στον κλάδο του τουρισμού και της ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας. Τα κυριότερα προβλήματα αφορούσαν εμπλοκές σε χωροταξικές και πολεοδομικές αδειοδοτήσεις, ενώ υπήρξε και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης σε τουλάχιστον 12 νέες επενδύσεις.

Ακόμη, αναφέρεται στο ηλεκτρονικό έντυπο ότι ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ειδικού HELP DESK για επενδυτές επιχειρηματίες και εξαγωγείς ξεπέρασε τα 400.

Στο μήνυμά του στο ηλεκτρονικό έντυπο, για τις δράσεις του οργανισμού, το τελευταίο εξάμηνο, ο πρόεδρος πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος, αναφέρει τα εξής: «… αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν 700 εκ. ξένες άμεσες στρατηγικές επενδύσεις, υποστηρίχθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς, επίσης, έγιναν στοχευμένες αποστολές για την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αναγνωρισιμότητα της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και να περάσουμε στους διεθνείς επενδυτές το μήνυμα της εμπιστοσύνης στη δυναμική της Ελλάδας. Επίσης, να τους παρέχουμε υποστήριξη, παρουσιάζοντάς τους νέα προγράμματα και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και να τους ενημερώνουμε για συγκεκριμένα επενδυτικά έργα, που έχουν ενταχθεί στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που διατηρεί και συνεχώς αναπτύσσει ο Οργανισμός.

Επίσης, ο Οργανισμός, αποσκοπώντας στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές, στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες αγορές και να εντοπίσουν νέους εταίρους, έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, περιελάμβαναν εκθέσεις και στοχευμένες δράσεις για άνοιγμα νέων αγορών, ενίσχυση δυναμικών κλάδων και υποστήριξη νέων, καθώς και περαιτέρω συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς φορείς.

Συγκεκριμένα, στις εκθέσεις του Οργανισμού στο εξωτερικό, συμμετείχαν 500 εταιρείες, ενώ, για πρώτη φορά, εντάχθηκε ο κλάδος της τεχνολογίας για το εξωτερικό εμπόριο, με συμμετοχή σε πέντε εκθέσεις. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σημαντική προσπάθεια για άνοιγμα στην αγορά του Iράν, μέσω δύο εκθέσεων, η μία εκ των οποίων αφορά την τεχνολογία.

Έγιναν στοχευμένες δράσεις στον κλάδο των τροφίμων και ποτών με αγοραστές από την Κορέα και την Ιαπωνία. Ο συνολικός αριθμός συναντήσεων έφτασε τις 1.000 με τη συμμετοχή 152 εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ, παράλληλα, υπήρξαν επτά εθνικές συμμετοχές στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

Παράλληλα, ο εξωστρεφής προσανατολισμός του Οργανισμού ενισχύεται από την ανάπτυξη και διατήρηση στρατηγικών συμμαχιών που εδράζουν στη δημιουργία αμοιβαίως επωφελών συνεργασιών με εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς εταίρους».