Πάνω από 1.100 πρόσφυγες έχουν απομακρυνθεί από την Ειδομένη

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας. Στην επιχείρηση συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του προσφυγικού καταυλισμού στην Ειδομένη.

Δεκάδες λεωφορεία με περισσότερους από 1.100 σύρους και κούρδους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αναχωρήσει από τον καταυλισμό, με προορισμό δομές φιλοξενίας που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Μπουλντόζες άρχισαν να ξηλώνουν τα παραπήγματα στον πρόχειρο καταυλισμό.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και άνδρες της Frontex.

Στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος περίπου 1.400 αστυνομικοί, με την κυβέρνηση πάντως να επισημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί βία έναντι των περίπου 8.400 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο σημείο.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των περίπου 8.400 ανθρώπων άρχισε από τις σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και 66 ημέρες με τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Σαχπελίδης, εκτίμησε πως οι ζημιές από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής φτάνουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε πως το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η απώλεια αξιοπιστίας των ελληνικών μεταφορέων στο εξωτερικό, καθώς το κλείσιμο της γραμμής τους υποχρέωσε να αθετήσουν συμβάσεις που είχαν υπογράψει με πελάτες.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως η σιδηροδρομική γραμμή θα ανοίξει μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες.

Η είσοδος των δημοσιογράφων έχει απαγορευτεί για την ώρα, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης απέδωσε την απόφαση στην Αστυνομία, αρνούμενος ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή. Πρόκειται για «τοπικό» θέμα, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργία στο χώρο.

Πλάνα από την περιοχή μεταδίδουν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Με τη μηνυτήρια αναφορά και πολιτική πίεση αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν ήθελε. Να εκκενώσει την Ειδομένη τώρα χωρίς αναβολές», δήλωσε μέσω Twitter ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Μετά από 66 ημέρες προκλητικής αδράνειας η κυβέρνηση αποφάσισε να πράξει το αυτονόητο. Η κοινοβουλευτική πίεση που άσκησε η ΝΔ φαίνεται πως αποδίδει» τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Κώστας Καραμανλής.