Ο ΟΗΕ καταγγέλλει βία & σεξουαλική παρενόχληση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής

Το ένα τρίτο των αναφορών για σεξουαλική παρενόχληση από πρόσφυγες επιζήσαντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας προέρχεται από φιλοξενούμενους στα κέντρα υποδοχής της χώρας μας.

Την ανησυχία του για τους πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής της Ελλάδας, που συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας εξέφρασε χθες ο ΟΗΕ, σε νέα του έκθεση για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου το ένα τρίτο των 622 αναφορών για σεξουαλική παρενόχληση, που έγιναν συνολικά το 2017 στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αφορούσε πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κέντρα υποδοχής στη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σεσίλ Πουίλι, δήλωσε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες δεν μιλάνε πάντα γι’αυτά τα περιστατικά, επειδή φοβούνται, ντρέπονται και ανησυχούν για τις διακρίσεις που θα γίνουν σε βάρος τους, τα αντίποινα και το στίγμα, γεγονός που μαρτυρά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων αυτών είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος από τον αναφερόμενο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, αναγνωρίζοντας ότι ο ΟΗΕ έχει μόνο μια «μερική εικόνα» της πραγματικότητας.

Ο Πουίλι τόνισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου «όπου χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να παραμένουν σε ακατάλληλα καταφύγια με ανεπαρκή ασφάλεια».

Τα κέντρα αυτά σήμερα φιλοξενούν περίπου 5.500 άτομα, διπλάσια της χωρητικότητά τους, πρόσθεσε.