Ντε Μεζιέρ: Eνεργότερη στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό

Αποστολή περισσότερων ειδικών σε θέματα ασύλου για τη στήριξη των ελληνικών αρχών ζήτησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ζητώντας αλλαγή στάσης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Αποστολή περισσότερων ειδικών σε θέματα ασύλου για τη στήριξη των ελληνικών αρχών στα λεγόμενα hot spots ζήτησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, καλώντας ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ να αλλάξουν στάση, αυξάνοντας τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών προσφυγικών καταυλισμών.

Αιχμές για τη στάση ορισμένων χωρών

Τα πρόσφατα επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου κατέστησαν σαφές «ότι η υπερπληρότητα των καταυλισμών και η μακρά διάρκεια των διαδικασιών (σ.σ. εξέτασης των αιτήσεων ασύλου) επιβαρύνουν υπερβολικά τους εκεί διαμένοντες που αναζητούν προστασία και ευνοούν τα ξεσπάσματα βίας», γράφει ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε επιστολή του προς τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα. Στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Welt am Sonntag, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι «είναι επείγον να επισπευσθούν οι διαδικασίες». Όπως επισημαίνει, για να συμβεί αυτό χρειάζονται πέρα από την αύξηση του προσωπικού των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου, περισσότεροι ειδικοί από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως σημειώνει η Welt am Sonntag, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), αυτή τη στιγμή λείπουν ακόμη 56 ειδικοί. «Πολλά κράτη-μέλη μέχρι σήμερα δεν στέλνουν καθόλου ή στέλνουν ελάχιστους ειδικούς. Εδώ υπάρχει ανάγκη τροποποίησης», γράφει ο Τόμας ντε Μεζιέρ. Η Welt am Sonntag επισημαίνει ότι από τους 44 ειδικούς της ΕΕ που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά οι 18 είναι από τη Γερμανία, ενώ επίκειται προσεχώς να σταλούν ακόμη εννέα ειδικοί.