Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η Χίος λόγω προσφυγικού

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η Χίος, λόγω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί, ενώ περιμένουν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Χίο φιλοξενούνται 4.094 άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές δομές έχουν προδιαγραφές μόλις για 1.100 άτομα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Περίπου 100 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν για δεύτερη συναπτή νύχτα διπλά στη θάλασσα, στο λιμάνι της Χίου, με μόνο εφόδιο μία κουβέρτα, λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν στον καταυλισμό της Σούδας μετά τους πρόσφατους εμπρησμούς.

Μάλιστα, χθες Παρασκευή άγνωστοι πέταξαν πέτρα σε 27χρονο πρόσφυγα από τη Συρία, ο οποίος χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι. Ευτυχώς δεν κινδυνεύει η υγεία του, ωστόσο το χτύπημα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς δήλωσε ότι ο καταυλισμός της Σούδας πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην λήξη μέτρων.

Χθες τη Χίο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικης Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος μετέφερε την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία άλλου καταυλισμού, προκειμένου να καταργηθεί το Hot Spot της Σούδας. Αύριο Κυριακή επισκέπτεται το νησί ο αρμόδιος τομεάρχης ης Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από το τοπικό ραδιόφωνο Αλήθεια, ο χώρος που προτάθηκε είναι πρώην σκουπιδότοπος, και δεν υπάρχει καμία υποδομή, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες από την αρχή, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Ο δήμαρχος Βουρνούς τόνισε στο σταθμό μας ότι επισκέψεις λίγων ωρών δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και κάλεσε για τη θεσμική θωράκιση των νησιών με τη τοποθέτηση ενός αρμόδιου συντονιστή για το προσφυγικό που θα έχει αρμοδιότητες για τη διαχείριση των Hot Spots και της ασφάλειας.