Γεμάτες οι προσφυγικές δομές της Θεσσαλονίκης-Αυτοψία της ThessNews σε Διαβατά και Λαγκαδίκια

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Ασφυκτικά γεμάτες είναι τις τελευταίες μέρες οι δομές προσφύγων σε Διαβατά και Λαγκαδίκια στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκαλύπτει η αυτοψία της ThessNews.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα μας, αναβάθμισε τις δύο δομές σε κέντρα υποδοχής του προσφυγικού κύματος του Έβρου. Αποτέλεσμα είναι στα Διαβατά να τοποθετηθούν πάνω στο χώμα σκηνές, στις οποίες μένει διπλάσιος αριθμός από τη χωρητικότητά τους. Αντίστοιχα στα Λαγκαδίκια πρόσφυγες κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες ο ένας πάνω στον άλλον, σε σκηνές και μικρά κτήρια.

Οι νέες προσφυγικές ροές από τον Έβρο δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη να δεχθεί το νέο κύμα. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν τα σύνορα το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί και οι δομές φιλοξενίας είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, μόνο τον Απρίλιο του 2018, περισσότερα από 2900 άτομα πέρασαν τον Έβρο. Αναμένεται οι προσφυγικές ροές να αυξηθούν όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες και πέφτει η στάθμη του νερού, με όλο και περισσότερους να τολμούν την είσοδο στη χώρα μας.

Σε πρόσφατη αυτοψία της ThessNews στα κέντρα φιλοξενίας Διαβατών και Λαγκαδικίων, οι εικόνες θυμίζουν την κατάσταση 2 χρόνια πριν, όταν άδειασε το άτυπο camp της Ειδομένης και περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετακινήθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε σκηνές ή αποθήκες. Τα camp των Διαβατών και των Λαγκαδικίων λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής των προσφύγων και μετέπειτα οι πρόσφυγες θα μετακινηθούν σε άλλα κέντρα και δομές. Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε απροετοίμαστη για το μεγάλο προσφυγικό κύμα, διότι οι υπάρχουσες δομές είναι ασφυκτικά γεμάτες και δεν χωρούν άλλα άτομα.

Σε σκηνές στο camp Διαβατών

Αυτή τη στιγμή στο camp των Διαβατών έχουν στηθεί περισσότερες από 60 σκηνές στον αύλειο χώρο της δομής. Κατά μήκος του φράχτη, όπου υπάρχουν δέντρα, διαμένουν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες τις τελευταίες δέκα μέρες, οι οποίοι έχουν έρθει στην πλειονότητά τους από το Αφρίν. Σε σκηνές χωρητικότητας 3 ατόμων μένουν ως και 5 άτομα, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία.

«Ξεκινήσαμε πριν από έναν μήνα από το Αφρίν και τις τελευταίες 10 μέρες ήρθαμε Θεσσαλονίκη. Περάσαμε τα σύνορα από το ποτάμι, το νερό ήταν ως τη μέση. Ήμασταν 3 οικογένειες, 13 άτομα μαζί με μικρά παιδιά. Πληρώσαμε στους διακινητές από 1500 ευρώ ο καθένας. Μένουμε στις σκηνές μέχρι και 5 άτομα μαζί. Είναι πολύ δύσκολα» περιγράφει η Ντελάλ από το camp των Διαβατών, κρατώντας στην αγκαλιά της το 6 μηνών μωρό της.

Δεν χωρούν στα Λαγκαδίκια

Στο κέντρο υποδοχής Λαγκαδικίων η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Το πρώην στρατόπεδο Βογιατζόγλου μετά την επισκευή των παλιών κτηρίων και την τοποθέτηση κοντέινερ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 400 άτομα. Μετά τις τελευταίες αφίξεις, οι πρόσφυγες, κυρίως Κούρδοι, διαμένουν σε κτήριο περίπου 50 τμ, πάνω από 50 με 60 άτομα όλοι μαζί, γυναίκες, άντρες και παιδιά. Κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες και όσοι δεν χωρούν παραμένουν σε σκηνές.

«Είμαστε εδώ 10 μέρες. Είμαι έγκυος και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κοιμόμαστε στο πάτωμα πάνω σε κουβέρτες και ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ασύλου. Δεν γίνεται να μένουμε σε έναν τόσο μικρό χώρο όλοι μαζί» περιγράφει η Ναζίρ από το camp των Λαγκαδικίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Νίκος Ράγκος, δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα στην ThessNews ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας, αλλά θα γίνει επέκταση χωρητικότητας στις ήδη υπάρχουσες.

«Δύσκολη η θωράκιση του Έβρου»

Από την άλλη πλευρά, είναι έντονη η ανησυχία στην περιοχή του Έβρου. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, επισημαίνει ότι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων δεν θα λύσει το πρόβλημα αν δεν ενισχυθεί το τμήμα ασύλου.

«Οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι πάρα πολύ όσοι έχουν καταφτάσει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ειδικά από τις υποσαχάριες χώρες. Όλοι αυτοί θα βρουν διέξοδο στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να είμαστε ξέφραγο αμπέλι, ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες. Η θωράκιση του Έβρου είναι δύσκολη στο ποτάμι, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θα πρέπει να υπάρχει μια φυσιολογική ροή σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει η χώρα για να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε ο δήμαρχος στον Στέφανο Διαμαντόπουλο και το Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο Έβρος είναι ελκυστικό πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς το κόστος είναι μικρό σε σχέση με την μετακίνηση προς τα νησιά, ενώ ο Έβρος εξαιρείται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Αν και, όπως είπε, από το περασμένο Σάββατο η πολιτεία έστειλε στην περιοχή 120 αστυνομικούς επιπλέον, πρόκειται για μικρές ανάσες που δεν λύνουν το πρόβλημα. Κατά τον κ. Μαυρίδη, πρέπει να στελεχωθεί με πολλά άτομα η υπηρεσία ασύλου και να ενεργοποιηθεί η Frontex, η οποία πλέον, όπως ανέφερε, διεκπεραιώνει μόνον γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες σε 4 χρόνια

Από το 2014 και μετά η χώρα ζει μαζί με το μεγάλο προσφυγικό ζήτημα. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα τελευταία 4,5 χρόνια από τον Έβρο ή το Αιγαίο προς την Ελλάδα. Ειδικότερα το 2014 έφτασαν στη χώρα 41.038 άτομα, υπερτετραπλασιάστηκαν τα επόμενα δύο χρόνια με 173.450 άτομα, έπεσαν στις 29.718 το 2017 μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έχουν μετρηθεί 7.145 αφίξεις. Συνολικά από το 2014 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018 έχουν καταμετρηθεί ότι εισήλθαν στη χώρα 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από πλευράς εθνικότητας, από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα ήρθαν 14.419 Σύριοι, 7.281 Ιρακινοί, 4.069 Αφγανοί, 1.158 Κονγκολέζοι, 939 Αλγερινοί, 902 Παλαιστίνιοι, 802 Ιρανοί, 530 Πακιστανοί, 451 Κουβετιανοί και 626 χωρίς υπηκοότητα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #103 (05/05/2018-06/05/2018)