Ενδιαφέρουσες ιδέες για το προσφυγικό στο #HackTheCamp

Το hackathon από το Impact Hub Athens, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα ολοκληρώθηκε τη περασμένη Κυριακή με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και των θεμάτων ένταξης μέσα από πρωτότυπες ιδέες.

Οι τρεις νικητές έχουν τη δυναμική να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν δομές και εργαλεία για την ουσιαστική ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνία.

Την πρώτη θέση και το βραβείο των 10.000 δολ. πήρε η ομάδα NativeNet, η οποία θα αναπτύξει ένα σύστημα χαρτογράφησης για όλες τις υπάρχουσες δομές, ευκαιρίες και υπηρεσίες προς τους προσφυγικούς πληθυσμούς, μέσα και έξω από τα camps. Μέσω της εφαρμογής NativeNet θα υπάρχει και η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (από τα Φαρσί και τα Αραβικά).

Τη δεύτερη θέση και το βραβείο των 6.000 δολ. πήρε η ομάδα Refergon, που θα αναπτύξει ένα Facebook chatbot το οποίο θα συνδέει πρόσφυγες που αναζητούν εργασία με πιθανούς εργοδότες. Η εφαρμογή των Refergon θα συνδέεται και με την πλατφόρμα Telegram, που είναι από τα πλέον δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στο Ιράν.

Τη τρίτη θέση και το βραβείο των 4.000 δολ. πήρε η ομάδα AutonomousWaterSupply, που σχεδίασε μία φορητή μονάδα παροχής νερού, η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες προσωπικής υγιεινής εντός των προσφυγικών καταυλισμών, αλλά και ταυτόχρονα να βοηθήσει στη μείωση των συμβάντων βίας σε βάρος γυναικών που δυστυχώς έχουν καταγραφεί στα κοινόχρηστα μπάνια των καταυλισμών.

Την εκδήλωση συντόνισαν εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών Creative Associates International και International Alert και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Impact Hub Athens.