Ενα σπίτι για ανήλικους πρόσφυγες στη Σάμο

Νέα δομή φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά που έλαβε δωρεά $100.000 από την Ελληνική Πρωτοβουλία

Δωρεά ύψους 100.000 δολαρίων για την υποστήριξη της πρώτης Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο νησί της Σάμου ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI). Η δομή φιλοξενίας της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση έχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 προσφυγόπουλων και ήδη έχει προσφέρει φροντίδα και ολοκληρωμένη υποστήριξη στα πρώτα 20 παιδιά, τα οποία είναι ηλικίας κυρίως κάτω των 15 ετών και κατάγονται από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν.

«Χρωματιστό σπίτι» και «νέα αδέλφια»

Ανάμεσά τους ο 12χρονος Αμπάς από το Αφγανιστάν, που μαζί με τον 10χρονο αδερφό του είναι από τα πρώτα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στη νέα προσωρινή δομή. «Πριν από μερικούς μήνες πέθανε η μητέρα μας και καταστράφηκε το σπίτι μας κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών. Ο μεγάλος μας αδερφός που βρίσκεται στη Νορβηγία έστειλε χρήματα για να πάμε να τον βρούμε. Κανόνισε με κάποιους γείτονές μας το ταξίδι μας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας» περιγράφει.

«Το προσωπικό ήταν σαν τα μεγάλα μας αδέρφια. Η δικηγόρος μάς ενημέρωσε για τις διαδικασίες και ξεκινήσαμε τα χαρτιά μας για να πάμε στον αδερφό μας, με τον οποίο είχαμε καθημερινή επικοινωνία» αναφέρει ένα από τα παιδιά

Το ταξίδι τους κράτησε έναν μήνα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Τελικά, όταν πάτησαν στη Σάμο, έμειναν για δύο ημέρες στο camp μαζί με πολλά ακόμη παιδιά. Κατόπιν, οι φύλακες τους ενημέρωσαν ότι θα έφευγαν για να μείνουν λίγες ημέρες σε ένα άλλο σπίτι. «Το σπίτι ήταν χρωματιστό, με κήπο και παιχνίδια, και μπορούσαμε να βγαίνουμε βόλτες όποτε θέλαμε! Εκεί μείναμε επτά ημέρες, γεμάτες με ζωγραφική, ποδόσφαιρο, συζητήσεις, βόλτες στην πόλη και προβολές ταινιών. Ηταν στιγμές που στενοχωριόμασταν, καθώς σκεφτόμασταν την πατρίδα μας, που μάλλον δεν θα ξαναδούμε. Αλλά πάντα ήταν εκεί κάποιος να μας ακούσει και να μας προσφέρει ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά» περιέγραψε τον ξενώνα ο Αμπάς.

«Το προσωπικό ήταν σαν τα μεγάλα μας αδέρφια. Η δικηγόρος μάς ενημέρωσε για τις διαδικασίες και ξεκινήσαμε τα χαρτιά μας για να πάμε στον αδερφό μας, με τον οποίο είχαμε καθημερινή επικοινωνία. Οταν τελικά αποχαιρετήσαμε τον ξενώνα στενοχωρηθήκαμε που θα χωριζόμασταν από τα νέα μας αδέρφια. Αλλά είπαμε ότι θα μιλάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ούτε τους ανθρώπους της δομής ούτε τους φίλους που κάναμε εκεί!» κατέληξε.

Δεύτερη μεταβατική δομή στα σύνορα

 

Πρόκειται για έναν χώρο φτιαγμένο για παιδιά που φτάνουν από χώρες που πλήττονται από βία και συγκρούσεις, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί από αυτούς. Είναι μάλιστα η δεύτερη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα σύνορα, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, με την πρώτη να λειτουργεί στη Λέσβο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, έχοντας φιλοξενήσει ως σήμερα πάνω από 100 παιδιά.
«Αναγνωρίζοντας τη σημασία των προσπαθειών της ΜΕΤΑδρασης, αλλά και τον καταλυτικό χαρακτήρα των ευαίσθητων θεμάτων που πραγματεύεται, η Ελληνική Πρωτοβουλία αποφάσισε να συμβάλει στις δράσεις της  μέσω της υποστήριξης της δεύτερης Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών που δημιούργησε η ΜΕΤΑδραση στη Σάμο» ανέφερε σχετικά ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Ο χώρος προορίζεται για παιδιά που φτάνουν από χώρες που πλήττονται από βία και συγκρούσεις, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί από αυτούς

Η δομή στη Σάμο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τρία αδέρφια, δύο μικρά αγόρια και ένα κοριτσάκι, των οποίων ο πατέρας σκοτώθηκε στη Συρία. Ο μεγαλύτερος εξάδελφός τους (16 ετών) μένει μαζί τους, έχοντας υποσχεθεί στη μητέρα τους, που βρίσκεται στη Γερμανία με το μικρότερο αδερφάκι της οικογένειας, ότι θα τα μεταφέρει με ασφάλεια εκεί. Κάθε ασυνόδευτο παιδί που φτάνει στη χώρα μας έχει τη δική του ιστορία…

Ασπίδα από κυκλώματα

 

Στόχος της Δομής είναι να διασφαλίζει στα παιδιά την προστασία από τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης άμεσα με την άφιξή τους στο νησί, προσφέροντάς τους φιλοξενία σε ασφαλές περιβάλλον. Εκτός από φιλοξενία, προσφέρονται στα παιδιά σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διερμηνεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και δημιουργική απασχόληση. Επίσης, στις δομές λειτουργούν υπηρεσίες νομικής στήριξης οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν την αναζήτηση συγγενών, με στόχο την επανένωση των παιδιών με συγγενείς τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Το έργο αυτό είναι ένας πραγματικός άθλος» δηλώνει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης κυρία Λώρα Παππά, αναφερόμενη στις μεγάλες προσπάθειες της Οργάνωσης για να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιηθεί το απαραίτητο αυτό έργο. «Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία (ΤΗΙ) που στήριξε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια». Και προσθέτει: «Η δράση αυτή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στα σύνορα και είναι σημαντική η συνεργασία που έχουμε με τις τοπικές κοινωνίες στη Λέσβο και στη Σάμο, οι οποίες με συγκινητικό ενδιαφέρον έχουν σταθεί στο πλάι μας. Οι Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας αποτελούν μέρος του πρότυπου δικτύου προστασίας της ΜΕΤΑδρασης για τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα μας, το οποίο περιλαμβάνει συνοδείες προς μόνιμες δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, επιτροπεία, προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον και νομική στήριξη».