Δεν ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ την ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που φοιτούν και σε ιδιωτικά σχολεία

Το σχετικό άρθρο δεν κινδυνεύει με καταψήφιση καθώς αναμένεται να λάβει την θετική ψήφο αρκετών κομμάτων της αντιπολίτευσης

Το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας και σε αλλοδαπούς μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας που ακολουθεί επείγουσα διαδικασία και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση τροποποιεί την διάταξη του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που αναφέρει ότι «ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο» προσθέτοντας στο τέλος της: «ή σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας».

Η εν λόγω ρύθμιση επανέφερε στην επιφάνεια τις ιδεολογικές αντιθέσεις των κυβερνητικών εταίρων καθώς ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε να «απομονώσει» την διάταξη σε ξεχωριστό άρθρο (σ.σ. αρχικά αποτελούσε παράγραφο άρθρου με άσχετες ρυθμίσεις).

Πάντως, το νέο άρθρο δεν κινδυνεύει με καταψήφιση καθώς αναμένεται να λάβει την θετική ψήφο αρκετών κομμάτων της αντιπολίτευσης.