Αβραμόπουλος: Το μεταναστευτικό παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια προσέγγιση

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για το μεταναστευτικό και, ειδικότερα, για την εξωτερική του διάσταση και την επανεγκατάσταση, που διοργανώνεται από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Thomas de Maizière, και με τον επικεφαλής της Καγκελαρίας και υπουργό Ειδικών Καθηκόντων, Peter Altmaier, κατά τις οποίες, εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, θα συζητηθούν και τα θέματα της ασφάλειας.

Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “δεν βρισκόμαστε πλέον στο σημείο που ήμασταν έναν χρόνο πριν”, καθώς, όπως τόνισε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Όμως, επισήμανε πως “δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε και εκεί που πρέπει”, σημειώνοντας πως “χρειαζόμαστε, όμως, ο ένας τον άλλον για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές”.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας δήλωσε πως η Επιτροπή έχει προτείνει πολλά μέτρα και εργάζεται για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η παροχή προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη, οι δυνατότητες ένταξης, η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η πάταξη των διακινητών και η βελτίωση των επιστροφών.

“Το μεταναστευτικό”, τόνισε, “είναι μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια προσέγγιση. Η Γερμανία έχει σημαντικό ρόλο και η συνεργασία μας μαζί της είναι απαραίτητη. Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται παραμονή της παρουσίασης στις Βρυξέλλες του δεύτερου πακέτου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ. Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Η Ευρώπη εργάζεται προς μια ισχυρότερη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο”.