Ανατροπή στον νόμο για την ελληνική ιθαγένεια – Σε 3 από 6 χρόνια η απόκτηση

Αλλάζει η διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης η όλη διαδικασία να μειωθεί από τα 6 χρόνια που είναι σήμερα κατά μέσο όρο στο ήμισυ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών τα τεστ γνώσεως που θα δίνουν εφεξής οι αλλοδαποί που θα θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα προβλέπουν την γραπτή απάντηση σε 20 ερωτήσεις τις οποίες θα επιλέγουν ανάμεσα σε 30, προφορικές εξετάσεις που θα δίνουν σε μια από τις 13 επιτροπές πολιτογράφησης που υπάρχουν αλλά δυστυχώς σήμερα ενεργές είναι μόνο οι εννέα, ενώ εξετάζεται να δίνουν και εξετάσεις σε γραπτό κείμενο σε μορφή έκθεσης.

Στην ίδια συνέντευξη ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης οι τριάντα ερωτήσεις θα επιλέγονται τυχαία την ημέρα των εξετάσεων από τράπεζα θεμάτων η οποία θα έχει συντάξει 300 ερωτήσεις.

Και τις 300 ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις διαβάσουν μέσω διαδικτύου καθώς από αυτές θα επιλεγούν οι 30 που θα τους δοθούν προς εξέταση. Από τις 30 οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν 20 και να απαντήσουν σωστά σε όλες. Ο βαθμός δυσκολίας των ερωτήσεων θα έχει διαβάθμιση. Επίσης ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρχουν για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας για τους Ρομά, αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και ΑΜΕΑ.

Σε ότι αφορά την απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά και ανήλικους το καθεστώς, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης δεν αλλάζει καθώς υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο για την συντόμευση των διαδικασιών ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο την αρμοδιότητα να την λάβει απευθείας το υπουργείο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που την ασκούν σήμερα. Η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στον Καλλικράτη.

Τα στοιχεία

Στο τέλος της συνέντευξης η γραμματεία Ιθαγένειας παρουσίασε στοιχεία σχετικά με κτήσεις ελληνικής ιθαγένειας το 2017 σύμφωνα με τα οποία 33.718 άτομα την απέκτησαν. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι παιδιά που γεννήθηκαν και φοίτησαν στην χώρα (24.785 ανήλικα) και ακολουθούν οι Αλβανοί που ανέρχονται σε 3.426 άτομα, οι Τούρκοι 73 άτομα ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 27 Αμερικάνοι ζήτησαν και πήραν πέρυσι την ελληνική ιθαγένεια.