Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, εξαιτίας κακών κυβερνητικών χειρισμών

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας (Ν. Αχαΐας) και Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) σχετικά με την «προσωρινή» παύση λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά με την Υπηρεσία Ασύλου να κλείνει, καθώς μένει χωρίς προσωπικό και δέχεται πια αιτήματα μόνο ηλεκτρονικά (μέσω skype)!

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας έχουν αυξηθεί δραματικά τόσο οι μεταναστευτικές ροές όσο και οι αιτήσεις για άσυλο.
Για Το Ποτάμι η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι αυτονόητη, καθώς στηρίζει τη δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, εξαιτίας κακών κυβερνητικών χειρισμών.

Η απουσία οργάνωσης και σχεδίου από τη πλευρά της Κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση αλλά και ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική, επιβεβαιώνονται για πολλοστή φορά σε αυτούς τους τέσσερις μήνες.

Οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί αποδεικνύονται, για ακόμα μια φορά με την ‘προσωρινή’ παύση λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου. Οι 30 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν διατεθεί από τον περασμένο Ιανουάριο και στελέχωναν την Υπηρεσία Ασύλου, εξυπηρετώντας τη πληθώρα των αιτημάτων, αποχώρησαν, προκειμένου να μεταταχθούν στους δήμους, όπου υπηρετούσαν πριν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Ενώ το αρμόδιο Υπουργείο, γνώριζε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι θα αποχωρήσουν, δεν φρόντισε εγκαίρως να στελεχώσει με επιπλέον προσωπικό την Υπηρεσία Ασύλου και έφτασε μάλιστα στο απίστευτο σημείο να βγάλει ανακοίνωση ότι στο εξής, θα καταγράφονται μόνο όσα αιτήματα ασύλου υποβάλλονται ηλεκτρονικά (μέσω Skype)!

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που οι μεταναστευτικές ροές και οι αιτήσεις για άσυλο έχουν αυξηθεί δραματικά. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της υπηρεσίας: το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, καταγράφηκαν 2.992 αιτήματα ασύλου αντί 2.442 που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα περισσότερα αιτήματα έχουν υποβληθεί από Σύρους και είναι περίπου 722 αντί 160 που ήταν πέρυσι. Αντίστοιχα, 551 αιτήματα υποβλήθηκαν από Αφγανούς και 395 από Πακιστανούς.

Το Ποτάμι υποστηρίζει τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και στηρίζει τη δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Πότε και με ποια διαδικασία το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να προβεί στην επαρκή στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της;

2) Για ποιο λόγο, παρόλο που έχει απαντηθεί θετικά, το από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 αίτημα της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) για ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας που έχουν λήξει από τον Απρίλιο του 2015, η προκήρυξη του διαγωνισμού παραμένει σε εκκρεμότητα;

3) Πόσα από τα αιτήματα ασύλου που έχουν κατατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015 έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα;

4) Έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία fast-track για τους Σύρους πρόσφυγες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας
Νίκος Ορφανός – Β’ Πειραιά