Βελτίωση των συνθηκών κράτησης υπόσχεται η Ελλάδα

Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης δεσμεύεται να προωθήσει η Ελλάδα, απαντώντας σε έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε υπόμνημά τους προς την Επιτροπή οι ελληνικές αρχές αναφέρουν, ότι θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή των συστάσεων που έγιναν προ διετίας, αναφορικά με τους όρους βελτίωσης των συνθηκών εντός των φυλακών και των κέντρων κράτησης μεταναστών. Όπως επισημαίνουν, στα αστυνομικά τμήματα πραγματοποιούνται σύντομης διάρκειας διαμονές, αλλά λαμβάνονται μέτρα με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο κρατούνται οι μετανάστες.

Συγκεκριμένα για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες υπάρχει ειδική μέριμνα για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής, ενώ σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, οι αρχές αναφέρουν ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού μέσω της αύξησης της χωρητικότητας των φυλακών και μέσω μέτρων πρόωρης αποφυλάκισης. Αντίστοιχα προς την ίδια κατεύθυνση προωθείται και το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει πολύ.

Στην έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για απάνθρωπες συνθήκες διαμονής, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές και η έλλειψη προσωπικού εποπτείας μεγάλη, γεγονός που συντελεί στη δημιουργία ομάδων εντός των φυλακών που αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά.

via  http://www.lawnet.gr