Οι πολιτικές εξελίξεις με την τριπλή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι επερχόμενες εκλογές πάγωσαν και την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στη Βουλή. Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που είχε παρουσιάσει η «Κ» στις 19 Νοεμβρίου είχε γίνει δεκτή από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς ως ένα «θετικό πρώτο βήμα» για την αναγνώρισή τους από την ελληνική Πολιτεία. Το νομοσχέδιο όμως δεν πρόλαβε καν να ψηφιστεί από τη Βουλή βυθίζοντας ξανά στην αβεβαιότητα χιλιάδες παιδιά μεταναστών που είτε γεννήθηκαν είτε μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
Το σχέδιο νόμου προέβλεπε τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας και κάλυπτε το κενό του προηγούμενου νόμου 3838 που είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός. Βάσει της νέας ρύθμισης, οι απόφοιτοι της ελληνικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικό και γυμνάσιο), της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 50.000 μετανάστες πληρούσαν άμεσα αυτές τις προϋποθέσεις. Οι οργανώσεις των μεταναστών μιλούν για 200.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα.
Στις κοινότητές τους πλέον ανησυχούν ότι το ζήτημα της αναγνώρισής τους δεν είναι μπροστά στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από μεμονωμένες τοποθετήσεις βουλευτών του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πάρει επίσημη θέση απέναντι στο τελικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών.
«Δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσουμε με αυτόν τον νόμο ή με άλλον. Εάν αρχίσουν οι συζητήσεις για κάτι καινούργιο και δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους στη νέα κυβέρνηση, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αφού έχουμε κάτι έτοιμο, ας αξιοποιηθεί τώρα», λέει στην «Κ» ο Νίκος Οντουμπιτάν, παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία και μέλος της οργάνωσης «Generation 2.0» η οποία διεκδικεί την αναγνώριση αυτών των παιδιών.
Ανησυχία
Μια από τις ανησυχίες των μεταναστών δεύτερης γενιάς είναι το ενδεχόμενο της μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θεωρούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατοπιστεί πιο χαμηλά στην πολιτική ατζέντα το ζήτημά τους. Τον Ιούλιο του 2012 οι ΑΝΕΛ ζητούσαν την κατάργηση του νόμου 3838 που είχε γίνει γνωστός και ως νόμος Ραγκούση από τον τότε υπουργό Εσωτερικών. Διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του νόμου ανέφεραν ότι η ψήφισή του συνετέλεσε στην ανεξέλεγκτη είσοδο «λαθραίων μεταναστών και εν γένει αλλοδαπών μη εχόντων ουδεμία σχέση με τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας, την εθνική μας συνείδηση στην ελληνική επικράτεια, με ολέθρια αποτελέσματα για το έθνος μας». Παράλληλα, σε πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει τότε οι ΑΝΕΛ ζητούσαν την εισαγωγή ποσόστωσης επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας για την απόδοση τίτλων άδειας διαμονής. Το μόνο κόμμα που κινήθηκε στην ίδια γραμμή τότε ήταν η Χρυσή Αυγή.
(c) http://www.kathimerini.gr/