Συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας για το ζήτημα των τοπωνυμίων

Η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε μία κοινή λύση στο ζήτημα των γεωγραφικών ονομασιών (τοπωνυμίων), η οποία ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση και άλλων διμερών ζητημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Το θέμα των τοπωνυμίων είχε προκαλέσει πολλές τριβές στις διμερείς σχέσεις με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών τους.

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη που δημοσιοποιήθηκε, στις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος με τον αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του τρόπου έκφρασης των τοπωνυμίων της μίας χώρας στα επίσημα έγγραφα της άλλης.

Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη αφορά στην προσφυγή στους επίσημους καταλόγους που κάθε χώρα έχει καταθέσει στο σχετικό όργανο του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ώστε τα τοπωνύμια να αναφέρονται με ενιαίο τρόπο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη, ο ασφαλέστερος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος αυτού είναι η χρήση των προτύπων που ακολουθεί ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των νέων εγγράφων, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών των δύο χωρών διαμέσου των συνόρων θα επιτρέπεται με βάση το moratorium που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015.

(c) http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231318230