Δεκάδες Σύροι πρόσφυγες κοιμούνται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στον δρόμο αναγκάζονται να κοιμούνται περίπου 60 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι εγκατέλειψαν, λόγω του πολέμου, τις εστίες τους για να βρεθούν στην Ελλάδα.

Μαζικές αφίξεις προσφύγων από τη Συρία στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ η κοινωνική υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, υποδέχθηκε τον Σεπτέμβριο 70 άτομα, κυρίως άνδρες, μόνους.

«Όλοι έχουν υπηρεσιακά σημειώματα από την αστυνομία, έχουν έρθει δηλαδή από διάφορα νησιά, όπου μεταφέρθηκαν από λαθροδιακινητές. Κάποιοι απ’ αυτούς θέλουν να ζητήσουν άσυλο μετά την παρέλευση της εξάμηνης, νόμιμης παραμονής τους και άλλοι επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία ή την Αυστρία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του γραφείου διαμεσολάβησης της ΑΡΣΙΣ Σοφία Κραλίδου.

Από τους 70 πρόσφυγες συριακής καταγωγής, μόνο οκτώ έχουν παραπεμφθεί στο Υπνωτήριο Αστέγων, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης», καθώς οι δυνατότητες της δομής να δεχθεί άλλα άτομα είναι πλέον περιορισμένες ελλείψει θέσεων.

«Οι υπόλοιποι κοιμούνται σε δρόμους, στην πλατεία Αριστοτέλους, οπουδήποτε τέλος πάντων μπορούν να βρουν ένα κατάλληλο μέρος, ενώ την ημέρα πηγαίνουν στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων που λειτουργεί η PRAKSIS, στην οδό Μοναστηρίου, όπου μπορούν να πλυθούν και να αναπαυθούν» εξήγησε.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των ανθρώπων αυτών, τόνισε ότι πρόκειται για νεαρά άτομα, ηλικίας 20 έως 30 χρόνων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας με ελάχιστα πράγματα -κουβαλούν μόνο ένα μικρό σακίδιο στην πλάτη- και σχεδόν καθόλου χρήματα.

«Πολλοί απ’ αυτούς είναι συγγενείς και άλλοι είναι φίλοι» διευκρινίζει η υπεύθυνη του Ανοιχτού Κέντρου Νένα Λιόντα, προσθέτοντας ότι ανάμεσά τους υπάρχουν γιατροί, δάσκαλοι και εργάτες.

«Ήταν ξαφνική αυτή η μαζική έλευση των προσφύγων από τη Συρία και προσπαθούμε να βρούμε λύση για τη διαμονή αλλά και τη σίτισή τους, που προσπαθούμε καθημερινά να καλύψουμε» τονίζει.

Οι ανάγκες ρουχισμού τους καλύπτονται ως έναν βαθμό από την τράπεζα ειδών της ΑΡΣΙΣ, τη Σύμπραξη που λειτουργεί στη Βενιζέλου 70.

«Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε ελλείψεις» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Μαμελετζή από τη Σύμπραξη, κάνοντας έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να σταθούν αλληλέγγυοι, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

«Αναζητούμε κυρίως κουβέρτες, sleeping bag, γάντια, κασκόλ, γάλατα μακράς διάρκειας και κονσέρβες, όπως και ρούχα και παπούτσια αντρικά, αφού πολλοί απ’ αυτούς κυκλοφορούν ακόμα με παντόφλες» προσθέτει, ζητώντας παράλληλα και τη βοήθεια των εστιατορίων της πόλης προκειμένου να μπουν σε διαδικασία διάθεσης μερίδων με στόχο να καλυφθεί μέρος των αναγκών σίτισης που παρουσιάζονται.

Η συγκέντρωση ειδών πραγματοποιείται στη Σύμπραξη και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2315 504301.

via http://www.agelioforos.gr/