Η Γερμανία αρνείται τα πιο πολλά ελληνικά αιτήματα επανένωσης προσφύγων

Από τις αρχές του χρόνου παρατηρείται και πάλι σημαντική καθυστέρηση στην επανένωση προσφύγων που ζουν στη Γερμανία με μέλη των οικογενειών τους που παραμένουν εγκλωβισμένα στην Ελλάδα.

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται από τις αρχές του χρόνου στην επανένωση προσφυγικών οικογενειών στη Γερμανία, όπως προκύπτει από απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση της βουλευτού της Αριστεράς Γκόκαϊ Άκμπουλουτ.

Σύμφωνα με σημερινό (Παρασκευή) αποκλειστικό δημοσίευμα της Neue Osnabrücker Zeitung, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και μέχρι τις 7 Μαΐου οι ελληνικές αρχές είχαν καταθέσει αιτήσεις για συνολικά 870 πρόσφυγες προκειμένου να τους επιτραπεί να έρθουν σε συγγενείς τους στη Γερμανία στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. Η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων όμως απέρριψε 582 περιπτώσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 67% επί του συνόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι είχε εγκριθεί το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών αιτήσεων. Συγκεκριμένα από τις 5.692 αιτήσεις η υπηρεσία είχε δώσει το πράσινο φως σε 5.307.

Απόρριψη ελλείψει μεταφράσεων

Οι φετινές μαζικές απορρίψεις οφείλονται ως επί το πλείστον σε γραφειοκρατικούς λόγους. Σύμφωνα με την Αριστερά, συχνά η αρμόδια υπηρεσία απορρίπτει αιτήσεις επειδή λείπουν οι μεταφράσεις εγγράφων που πιστοποιούν τις συγγενικές σχέσεις με τα άτομα που διαμένουν ήδη στη Γερμανία. Η Αριστερά καταγγέλλει ωστόσο ότι βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου δεν επιτρέπεται να ζητούνται αυτές οι μεταφράσεις, και γι’ αυτό το λόγο κάνει λόγο για σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου οι αναγνωρισμένοι στην ΕΕ πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να φέρνουν σε διάστημα έξι μηνών συγγενείς τους, οι οποίοι διαμένουν σε άλλη χώρα-μέλος (στην πράξη αφορά κυρίως την Ελλάδα).

Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά την επανένωση οικογενειών για τις περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία και η οποία θα ξεκινήσει στη Γερμανία και πάλι από τον Αύγουστο.