Ραγδαία αύξηση μετανάστευσης αλλά και συλλήψεων παράνομων μεταναστών

Μόλις €2,8 εκατ. η εισφορά της Frontex – Ευρωπαϊκά κονδύλια και αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης

Tην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων στο μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης του διαρκώς αυξανόμενου κύματος μεταναστών ζήτησε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επισήμανε την αύξηση των συλλήψεων μεταναστών και απηύθυνε προς την ΕΕ αίτημα για χρηματοδότηση με επιπλέον κονδύλια.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αναλάβαμε την πρωτοβουλία να μιλήσουμε στους έλληνες δημοσιογράφους, αλλά κυρίως στους ξένους ανταποκριτές, για το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται από την αρχή του έτους λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε πως «η Ελλάδα, σήμερα, σηκώνει ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος, γεγονός για το οποίο οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να γίνουν κοινωνοί και βεβαίως να συνδράμουν ανάλογα. Αυτό, άλλωστε, αναδείχθηκε από τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Προεδρία και τώρα στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας και της ανάληψης των νέων καθηκόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Γι’ αυτό θέλουμε να κινητοποιήσουμε και τη διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να είναι γνώστης του μεγάλου βάρους που σήμερα ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα σηκώνουν στους ώμους τους».
Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε πως μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλια απεύθυναν αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 63 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση τρεχόντων λειτουργικών εξόδων και η αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας θα τεθεί και εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 2015.
Επιπλέον κατά τη συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε πως ενώ φέτος το ετήσιο επιχειρησιακό κόστος θα αγγίξει τα 76.341.809 ευρώ η ετήσια οικονομική συνεισφορά της Frontex είναι μόνο 2.851.257 ευρώ σε μια χρονιά που οι αριθμοί των μεταναστών που εντοπίζονται αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Ενδεικτικά, επισημάνθηκε, ότι το 2014 σε σχέση με το 2013 παρατηρείται αύξηση κατά 55,08% ενώ έως το τέλος του έτους ο αριθμός των συλλήψεων θα αγγίξει τις 31.287 όταν πέρυσι ήταν 17.639. Αύξηση κατά 39,2% καταγράφεται και στον αριθμό των συλλήψεων διακινητών.
Έκανε λόγο για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης πρόκλησης και συμπλήρωσε πως το μεταναστευτικό κύμα επηρεάζεται σημαντικά από όσα συμβαίνουν σε Λιβύη, Παλαιστίνη, Συρία και Ιράκ και τους επόμενους μήνες αναμένεται αύξηση των ροών.
Το 95% των μεταναστών από Συρία δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου
 
Μάλιστα σημείωσε πως το 95% των μεταναστών από τη Συρία δεν κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως οι μετανάστες από τη συγκεκριμένη χώρα έχουν στόχο να πάνε προς χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.
Όπως λένε, στη Γερμανία οι δικαιούντες ασύλου λαμβάνουν το μήνα 318 ευρώ ο ενήλικας ενώ το κράτος τού παρέχει στέγη. Το αντίστοιχο ποσό για ανήλικο είναι 185 ευρώ. Στη Σουηδία τα ποσά αυτά αυξάνονται σημαντικά και φτάνουν και τα 500 ευρώ συν στέγη.
«Δεν θα αφήσουμε τα σύνορα να γίνουν ξέφραγο αμπέλι»
 
Ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε δύο μηνύματα: «Κατ’ αρχάς, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σύνορά μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Θα συνεχίσουμε να τα επιτηρούμε, θα συνεχίσουμε να τα ελέγχουμε, τόσο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας, όσο και για την προστασία πάνω από όλα των συνοριακών ελέγχων που πρέπει να γίνονται».
Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προσπαθούμε να σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσα και είναι πραγματικά δραματικά τα νούμερα και η αυξανόμενη τάση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης». Και πρόσθεσε πως «μόνο τη φετινή χρονιά από τη θάλασσα από 1ης.1.2014 έχουν διασωθεί περίπου 6.500 άνθρωποι, σε έναν αριθμό 15.500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ως τώρα το Λιμενικό δεχόταν κριτική για απάνθρωπη συμπεριφορά, ενώ, όπως είπε, «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συντριπτική θα έλεγα ποσοστό 99% επιτυχία».
«Ακόμα και το 1% μας προβληματίζει, δεν θέλουμε να υπάρξει ούτε μία απώλεια ζωής στη θάλασσα κάθε απώλεια μας συγκλονίζει αλλά στο μέγεθος του φαινομένου δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ατύχημα ούτε κάποια στραβή εξέλιξη της επιχείρησης της έρευνας επιχείρησης και διάσωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ακόμη πως μόνο χθες (σ.σ. Τετάρτη) βράδυ διεσώθησαν 172 άνθρωποι ενώ 105 εντοπίστηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ κατευθύνονταν προς τη χώρα μας και ενημερώθηκαν οι τουρκικές ακτές. Επιπλέον 38 μετανάστες εντοπίστηκαν στην ξηρά.
Η δράση των κυκλωμάτων
Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» μετά τον εντοπισμό στην Πάτμο πολυτελούς σκάφους αναψυχής το οποίο μετέφερε παράνομα μετανάστες, τα χρήματα που πληρώνουν για τις μεταφορές και το θέμα της εξάρθρωσης κυκλωμάτων σύγχρονων δουλεμπόρων ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Υπάρχουν οι διακινούμενοι πολυτελείας και αυτοί που βρίσκονται σε κίνδυνο, οι οποίοι έχουν διαφορετικό τιμολόγιο. Για μεταφορά χωρίς διακινητή με μια πρόχειρη βάρκα η τιμή μεταφοράς είναι από 1.000 ως 1.500 ευρώ. Για τη διακίνηση με πολυτελές σκάφος και διακινητή το κόστος είναι διπλάσιο».
Ο υπουργός Ναυτιλίας συμπλήρωσε πως αν και στην Ελλάδα οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές για διακίνηση μεταναστών στην Τουρκία είναι ελάχιστες. Και αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο έλληνας αρχηγός του Λιμενικού με τον τούρκο ομόλογό του σε συνάντηση που θα έχουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα το θέσει και ο ίδιος στον νέο τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Αναφορικά με το πολυτελές σκάφος, ανέφερε πως επρόκειτο για ένα γιοτ αξίας 400 χιλιάδων ευρώ και πήγαινε από παραλία σε παραλία αφήνοντας κάθε φορά 2-3 μετανάστες.
Ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού σημείωναν προς «Το Βήμα» πως σε συνεργασία και με τις τουρκικές Αρχές έχουν εξαρθρωθεί κυκλώματα «ωστόσο όσο υπάρχει ζήτηση τα κυκλώματα αυτά είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Ένα θα χτυπάς και δυο θα ξεφυτρώνουν». Όπως λένε χαρακτηριστικά μια αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι «να τους πάρεις την πελατεία» και παρέπεμψαν στην πρόταση που έχει καταθέσει ο κ. Βαρβιτσιώτης να δημιουργηθούν γραφεία της ΕΕ στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών, εκεί να γίνεται η διαδικασία εξέτασης ασύλου και πλέον στην Ελλάδα ή στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εισέρχονται μετανάστες με τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα στελέχη του Λιμενικού που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο και τόνισε πως «στη θάλασσα δεν μπορούμε να χτίσουμε τείχη αλλά θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορα μας».
Αναφερόμενος στον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στο θέμα της συνδρομής στη προσωρινή φιλοξενία μεταναστών που συλλαμβάνονται είπε πως θέλουμε να τις κινητοποιήσουμε και αναγνώρισε το σημαντικό τους ρόλο λέγοντας παράλληλα πως χρειάζονται οικονομική στήριξη καθώς δίνουν από το υστέρημά τους.
πηγή: http://www.tovima.gr/