Κολαστήρια τα κέντρα κράτησης μεταναστών λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Συγκλονιστικές μαρτυρίες μεταναστών που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα, έφεραν στη δημοσιότητα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που ζητούν άμεσες παρεμβάσεις από την ελληνική πολιτεία και την Ευρώπη.

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, με τίτλο «Αθέατος Πόνος» περιγράφονται με λεπτομέρειες οι άθλιες οι συνθήκες κράτησης στα κέντρα μεταναστών, η ανεπαρκής παροχή ιατρικών υπηρεσιών και βασικές ελλείψεις που στερούν το δικαίωμα των κρατουμένων σε αξιοπρεπή διαβίωση.

«Μεγάλο πρόβλημα είναι οι συνθήκες υγιεινής, με αποκορύφωμα τις τουαλέτες, που παρουσιάζουν εικόνα εξαθλίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο κράτησης της Κομοτηνής. Στις τουαλέτες του κάτω ορόφου δεν υπήρχαν σωλήνες αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τα λύματα και τα απορρίμματα του πάνω ορόφου να κατεβαίνουν μέσα από σακούλες σκουπιδιών για να διοχετευθούν στην κεντρική αποχέτευση. Αυτό ήταν τραγικό γιατί οι άνθρωποι αναγκάζονταν να κάνουν ντουζ, να περπατάνε στην τουαλέτα δίπλα σε λύματα και απορρίμματα» ανέφερε ενδεικτικά ο γιατρός, Παναγιώτης Τζιάβας.

Η οργάνωση ζητά να σταματήσει η συστηματική και γενικευμένη χρήση της κράτησης που σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται για τη μέγιστη δυνατή περίοδο που φτάνει τους 18 μήνες.

Περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σήμερα σύμφωνα με την επίσημη δυναμικότητα σε προ-αναχωρησιακά κέντρα και άλλους χώρους κράτησης για αλλοδαπούς, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που κρατούνται σε εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και πιθανώς ανέρχονται σε χιλιάδες.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες

Άνδρας 34 ετών, 17 μήνες σε κράτηση
«Ακόμα και στη φυλακή είναι καλύτερα από εδώ. Μπήκατε μέσα και είδατε. Είστε μάρτυρες. Αν υπάρχει δικαιοσύνη, θα πρέπει κάποιος να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας».

Άνδρας 20 ετών, περισσότερο από 5 μήνες σε κράτηση
«Οι αστυνομικοί δεν σέβονται κανένα. Δεν μπορείς να τους μιλήσεις. Όταν τους ρωτάμε για κάτι μας φωνάζουν, μας βρίζουν. Μερικές φορές μας χτυπούν».

Αγόρι 16 ετών από το Αφγανιστάν, 9 μήνες σε κράτηση
«Η αστυνομία έλεγε ότι όποιος κάνει αίτηση για άσυλο θα παραμείνει υπό κράτηση για 18 μήνες, ενώ όσοι δεν κάνουν θα αφεθούν ελεύθεροι νωρίτερα και γι’ αυτό αποφάσισα να μη ζητήσω άσυλο».

Άνδρας 34 ετών 17 μήνες σε κράτηση
«Να σας πω την αλήθεια, μας μεταχειρίζονται πολύ σκληρά. Είχα δυνατό πονόδοντο και ζητούσα γιατρό για αρκετές εβδομάδες. Τελικά με μετέφεραν στο νοσοκομείο επειδή αιμορραγούσα, αφού είχα βγάλει το δόντι μόνος μου»

Συγκλονισμένοι οι γιατροί από την εξαθλίωση

«Όταν πρωτοξεκίνησαν να δουλεύω στα κέντρα κράτησης, σοκαρίστηκα από τις συνθήκες. Πέρα από το μικρό χώρο που συνωστίζονται τόσοι άνθρωποι, ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι οι συνθήκες υγιεινής, με αποκορύφωμα τις τουαλέτες, οι οποίες πραγματικά παρουσιάζουν εικόνα εξαθλίωσης».

«Οι περισσότερες ασθένειες που αντιμετωπίζω συνδέονται με τις συνθήκες κράτησης. Για παράδειγμα έχει πολλή υγρασία. Έχω δει ασθενείς που κοιμούνται σε εντελώς βρεγμένα στρώματα. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την ψυχική τους υγεία, έχουν διαταραχές με τον ύπνο τους και ψυχοσωματικά προβλήματα».

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της οργάνωσης ΕΔΩ.

http://www.topontiki.gr/article/71234/Kolastiria-ta-kentra-kratisis-metanaston-lene-oi-Giatroi-Xoris-Sunora