Όλες οι συναλλαγές των πολιτών στο δημόσιο με φωτοτυπίες

Όλες οι συναλλαγές των πολιτών στο δημόσιο με φωτοτυπίες

Το Δημόσιο, πλέον, υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, φωτοαντίγραφα των πρωτότυπων δημόσιων εγγράφων . Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιεί στο σύνολο του Δημοσίου ότι καταργήθηκε η υποχρέωση να υποβάλλονται τα πρωτότυπα ή αντίγραφα με επικύρωση έγγραφα από τους πολίτες , στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το Δημόσιο.

Αλλάζουν εκ βάθρων οι διαδικασίες στο δημόσιο αφού οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν του πολίτες στις συναλλαγές τους θα πρέπει να δέχονται τις απλές φωτοτυπίες ή τα εκτυπωμένα από τον υπολογιστή δημόσια έγγραφα χωρίς να απαιτούν επικύρωση ή τα πρωτότυπα από τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που εκδόθηκε προχθές και το dikaiologitika παρουσίασε πρώτο ,η κατάργηση της επικύρωσης είναι γεγονός.

Με την παραπάνω ρύθμιση που νομοθετήθηκε πριν λίγο διάστημα ,επιτυγχάνεται η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και με μικρότερο κόστος εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ανακοίνωση του

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά και ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, κλπ.).

Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.

Με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης, καλεί προς γνωστοποίηση της νέας ρύθμισης όλο το δημόσιο και συγκεκριμένα

– Τις Διευθύνσεις Διοικητικού των Υπουργείων σε όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εποπτεύουν
– Τις Διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού
– Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όλες τις Μητροπόλεις και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Χώρας
– Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα δικαστήρια όλων των βαθμών

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες και οι φορείς, στους οποίους υποβάλλονται τα φωτοαντίγραφα, οφείλουν να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των φωτοαντιγράφων που έχουν κατατεθεί.

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/dhmosio/28153/oles-oi-synallages-ton-politon-sto-dimosio-me-fototypies