Να ανακληθεί η απόφαση για επ’ αόριστον κράτηση μεταναστών

Επιστολές σχετικά με την παράταση κράτησης των μεταναστών σε κέντρα κράτησης πέραν του 18μηνου με αποδέκτες την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεσίλια Μάαλμστρομ και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια απέστειλαν προ δύο ημέρων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ECRE) μαζί με το ΑΙΤΗΜΑ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (που είναι μέλη του ECRE).

Στις επιστολές αναφέρεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της κράτησης, καθώς επίσης ότι η απόφαση αυτή και η εφαρμογή της αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι επιστολές μάλιστα περιλαμβάνουν και δύο έγγραφα που έχουν εκδοθεί από δύο διαφορετικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπου αναφέρεται ότι κρατούμενος μετανάστης σε κέντρο κράτησης θα κρατηθεί πέραν της συμπληρώσεως του 18μηνου, καθώς δεν συνεργάστηκε για την επιστροφή του στη χώρα καταγωγής του.

Οι επιστολές ζητούν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ανάκληση της υπουργικής απόφασης και των σχετικών αποφάσεων παράτασης της κράτησης που έχουν εκδοθεί και γενικότερη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ από την επίτροπο της Ε.Ε. ζητείται να θέσει το ζήτημα στις ελληνικές αρχές, να ζητήσει την ανάκληση της υπουργικής απόφασης και των σχετικών αποφάσεων παράτασης της κράτησης που έχουν εκδοθεί και σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αρνηθούν να το πράξουν, να κινηθεί η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ε.Ζ.

(c) http://www.avgi.gr/article/2546677/na-anaklithei-i-apofasi-gia-ep-aoriston-kratisi-metanaston